WAT DOET EEN MINDFULNESS COACH?

Steeds meer mensen stellen de vraag “wat doet een mindfulness coach?” en wat kunnen we daar nu precies van verwachten. Laten we eerst even de betekenis van Mindfulness onder de loep nemen.

WAT IS MINDFULNESS? 

De letterlijke vertaling van Mindfulness betekent: opmerkzaamheid. Hoeveel tijd per dag zijn we met aandacht aanwezig, bewust aanwezig met alles wat we doen? Of het nu gaat vanaf het moment dat we opstaan, een douche nemen of onze werkzaamheden uitvoeren? Weten we nog exact aan het einde van een dag wat we in de ochtend hebben gedaan of hoe de smaak was van het ontbijt wat je hebt genuttigd?

Een woord dat connectie heeft met alles wat we doen. Of het nu eten, slapen of naar het toilet gaan is. Mindfulness is niets anders dan met aandacht aanwezig zijn, in het huidige moment. Elke seconde van de dag. Ervaren wat er gaande is, elke ervaring bewust gewaar zijn, voelen, doorleven. We zijn teveel vanuit ons intellect bezig met alles wat er gaande is in ons leven en steeds minder vanuit ons hart.

MINDFULNESS COACH

Een woord dat connectie heeft met alles wat we doen. Of het nu eten, slapen of naar het toilet gaan is. Mindfulness is niets anders dan met aandacht aanwezig zijn, in het huidige moment. Elke seconde van de dag. Ervaren wat er gaande is, elke ervaring bewust gewaar zijn, voelen, doorleven. We zijn teveel vanuit ons intellect bezig met alles wat er gaande is in ons leven en steeds minder vanuit ons hart.

Het lijkt wel alsof we niet meer willen voelen wat er elke seconde in ons leven gebeurt. Blokkades, stress, gejaagd zijn, geen tijd meer hebben voor een ander. Allerlei excuses die we maar bedenken om het echte contact met onszelf te ontwijken.

Doordat we ons teveel naar buiten toe richten vergeten we ons gevoel om meer al onze ervaringen vanuit het hart naar boven te laten komen. Teruggaan naar onze ware aard die alleen maar te vinden is als we naar binnen gaan. Binnen in onszelf. Contact maken met onze innerlijke wereld. En vandaar uit al onze ervaringen beleven. Dat is in het kort wat Mindfulness is.

WAT DOET EEN MINDFULNESS COACH?

Een mindfulness coach en trainer biedt zijn/haar cliënten allerlei oefeningen aan. Tijdens de oefeningen leren de cliënten zich te concentreren op de gedachten en gevoelens in hun hoofd, zonder hierop acuut te reageren. Het is een methode die mensen bewuster maakt van alles wat er zich in hun hoofd afspeelt en rondom hen gebeurt, maar er ook voor zorgt dat ze zich niet te veel laten leiden door al deze gedachten en gevoelens.

Mindfulness training is een vorm van aandachtstraining die de focus legt op het hier en nu, en de dingen laat zien zoals ze in werkelijkheid zijn. Een mindfulness trainer helpt zijn cliënten om zich niet te laten overdonderen door de dingen die ze elke dag op hun weg tegenkomen.  

Positieve resultaten van mindfulness zijn: leren omgaan met stresserende gebeurtenissen, zich beter kunnen concentreren, minder last hebben van slapeloosheid, angst en depressie, en het bereiken van rust en stabiliteit.

BREATH – BODY – MIND

Ademhalingsoefeningen hebben een positieve impact op stress verminderen. Je ontdekt hoe je met praktische oefeningen, bijvoorbeeld je ademteugen tellen en daarbij je gedachten analyseren, voor rust in je hoofd zorgt. Oefeningen waar je veel plezier van hebt en die je ook na de cursus nog vaak zult uitvoeren!

WAT DOET EEN MINDFULNESS COACH

VERMIJD NEGATIEF GEDRAG EN GEDACHTEN

Mindfulness leert je om de rust in jezelf te vinden en stress te verminderen. Het is een persoonlijk ontwikkelingsproces waarin je leert om je niet te sterk te hechten aan gedachten en gevoelens, maar met open ogen het leven te omarmen zoals het nu is.

Een Mindfulness Coach helpt je een beter bewustzijn van jezelf en je omgeving te krijgen. Je leert negatief gedrag vermijden en minder impulsief te zijn. Hierdoor verbeteren je relaties met familie, vrienden en collega’s.

Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak!

ONTSTAAN VAN MINDFULNESS TRAINING

De Mindfulness training is in 1979 in eerste instantie als experiment opgezet door Jon Kabat-Zinn, verbonden als microbioloog aan het academisch ziekenhuis in Massachusetts. De resultaten van zijn MBSR “Mindfulness Based Stress Reduction” programma waren verrassend. Niet alleen namen de fysieke klachten van de patiënten af, maar geestelijk voelden zij zich ook een stuk beter.

Omdat Mindfulness je kan helpen om van hele specifieke klachten af te komen. Klachten zoals stress, verlies, burnout of andere spanning gerelateerde klachten maar ook fysieke pijnklachten of vage klachten, waar je niet goed verder komt bij de huisarts kunnen zichtbaar gemaakt worden als je aan de slag gaat met Mindfulness.

Ook zonder directe aanleiding of klachten kan Mindfulness veel doen. Je leert je eigen (voor)oordelen kennen en vermijden, je staat met een open blik tegenover de wereld en kunt veel meer zijn met alles wat op je afkomt.

In Nederland doet onder meer Het Radboud Universitair Medisch Centrum Mindfulness, permanent wetenschappelijk onderzoek. Een aantal van hun belangrijkste uitkomsten naar de effecten van Mindfulness of aandachtstraining:

-Er is een afname van lichamelijke en psychologische klachten
-Er is een positieve verandering in leefstijl
-Cliënten kunnen zich beter ontspannen

Voor meer informatie over Mindfulness onderzoeken aan de UMASS Medical School in Massachusetts, USA, klik hier

ERVARINGEN VAN CLIENTEN

Yamina
YaminaPrachtige reis met prachtige reisgenote
Lees verder
Kennismaken met wie ik ben en dit los te kunnen zien van alle lagen eromheen. Wat een prachtige reis en wat een prachtige reisgenote…..
Esther
EstherGoede individuele begeleiding
Lees verder
Heel veel verschillen bemerkt. Het individuele is echt een plus en daardoor is er goede begeleiding in de yoga. Je praat met de oefeningen mee (in ademen, uit ademen). Jouw uitstraling is rust en oprecht. Het leren mediteren, de vormen en de opbouw.
Rabia
RabiaMeer zelfvertrouwen verkregen
Lees verder
Meer zelfvertrouwen gekregen, zekerheid en dingen loslaten van het verleden. Niet te druk maken om dingen die er nog niet zijn.Gevoel volgen en goed luisteren en dan communiceren.
Fadilah
FadilahMeer innerlijke rust en harmonie met mezelf
Lees verder
Innerlijke rust, harmonie en liefdevolle verbinding met mezelf, met de mensen in mijn omgeving; de wereld blijven ontdekken. Un grand merci a toi Farida.
Sasha
SashaAbsoluut leerzaam
Lees verder
Absoluut leerzaam, je wordt “gedwongen” om de tijd te nemen om rustig te blijven mediteren en dat was fijn. Focussen, je aandacht erbij houden. De trainer is heeeeel fijn, ze straalt rust uit, is betrokken, met alles eromheen.
Previous
Next